Οδός Πανεπιστημίου: Ενας δρόμος, δύο αιώνες ιστορίας της Αθήνας [εικόνες]

Είναι μια ώριμη, σοφή κυρία ηλικίας κοντά δύο αιώνων. Έχει υποστεί πολλά και έχει δει ακόμη περισσότερα. Κουβαλάει στις πλάτες της τη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας. Είναι η οδός, της οποίας η διάνοιξη εγκρίθηκε το 1837 και έναν και πλέον αιώνα μετά (1945) μετονομάσθηκε σε «Ελευθερίου Βενιζέλου». Αλλά το νέο της όνομα δεν καταχωρήθηκε. Ούτε στην αστική συνείδηση, ούτε στη συλλογική μνήμη. Σεβαστό, βλέπεις, το βάρος των ιστορικών ονομάτων, πλην όμως τη δύναμη της συνήθειας δεν την παραβγαίνει… Έτσι, η πρώτη οδός της σύγχρονης Αθήνας, «Πανεπιστημίου» βαφτίσθηκε με τη γέννησή της και «Πανεπιστημίου» θα μείνει. Η πορεία του δρόμου είναι ...

Δείτε επίσης

Όταν ο Δημήτρης Γιαννέτος άφηνε πίσω του την Ελλάδα και τις συνεργασίες με διάσημες Ελληνίδες (όπως η Φαίη

protothema

Η εντυπωσιακή κόρη του Σταύρου Λιβανού, Τίνα, κατάφερε να δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το όνομά της.

iefimerida

Η εντυπωσιακή κόρη του Σταύρου Λιβανού, Τίνα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα της.

iefimerida

Στις 26/10/2021, δημοσιεύσαμε στο protothema.gr, ένα άρθρο για τις αποικίες των αρχαίων Ελλήνων στην Ιταλία

protothema

Την ιδιαίτερη ιστορία αγάπης του, η οποία μοιάζει με σενάριο ταινίας, περιγράφει ένα ζευγάρι που γνωρίστηκε σε ένα αεροδρόμιο. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Πλέον είναι τριάντα χρόνια μαζί, ενώ έχουν αποκτήσει και μία κόρη.

iefimerida

Μπορεί οι Ελλάδα να είναι γεμάτη από πολλές αποχρώσεις του μπλε – από τους εμβληματικούς μπλε τρούλους ναών στα νησιά μέχρι τις βαθυκύανες θάλασσας και το φωτεινό γαλάζιο ουρανό, αλλά γλωσσολόγοι και ειδικοί έχουν από καιρό προβληματιστεί από την εμφανή απουσία μιας ξεχωριστής λέξης για το μπλε χρώμα στα αρχαία ελληνικά.

iefimerida

Σαν σήμερα εκτελέστηκε η Μάτα Χάρι. Η σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, εταίρα και φημισμένη κατάσκοπος.

iefimerida