Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου

Τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακής γέφυρας του Νότου με τον Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, την αναβάθμιση της χώρας μας στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και τον ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία, σηματοδοτεί η σημερινή τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια, στην οποία θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, το «παρών» στην τελετή θα δώσουν και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών. Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της ...

Δείτε επίσης

Με πτώση έκλεισε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Κίνα εξαιτίας των παρατεταμένων lockdowns άσκησε

naftemporiki

Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ η Fed αναμένεται να μην συνεχίσει τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

sofokleousin

Ανοικτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα, τόσο για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, όσο και τον τελικό ύψος που θα φθάσουν αυτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

sofokleousin

Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται o κορονοϊός στην Κίνα και οι αυξήσεις επιτοκίων.

sofokleousin

Τον δρόμο της διόρθωσης παίρνει το χρηματιστήριο, μετά από οκτώ εβδομάδες ανόδου που απέφεραν αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη ε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και traders. Τα κέρδη αυτά "εξαργυρώνονται" τώρα, προκαλώντας πιέσεις σε μετοχές και δείκτες. Οι πιέσεις εντείνονται λόγω της επιδείνωσης κλίματος που σημειώνεται στις διεθνείς αγορές.

sofokleousin

Σε τροχιά διολίσθησης κινείται το ΧΑ και οι βασικοί δείκτες καταγράφουν  μικρές απώλειες της τάξεως του 0,35% (τράπεζες -0,80%). Αρνητικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εικόνα σταθεροποίησης στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, υποχωρούν κατά 3% οι τιμές φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου.

sofokleousin

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,48% και διαμορφώνεται στα 1,0455 δολάρια.Το ευρώ βρίσκεται στα 144,9270 γεν, στο 0,8662 με τη στερλίνα και στο 0,9870 με το ελβετικό φράγκο.Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,30% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 138,6890 γεν.

sofokleousin

Πτωτικά κινούνται στο άνοιγμα οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες, και στην ενεργειακή επάτκεια της Ευρώπης.Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,32% στις 14.494 μονάδες, όπως ο Λονδίνο FTSE100 πέφτει 0,67% στις 7.436 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC40 διολισθαίνει 0,45% στις 6.682 μονάδες.

sofokleousin